Grote toeloop van ZZP 'ers naar Duitsland

zzp bouw 390x250De laatste weken wordt het Nedax secretariaat overstelpt met aanvragen voor ZZP bedrijven welke weer gaan werken in Duitsland. Oorzaak is dat de werkvoorraad in Nederland begint op te drogen en dat bedrijven weer kijken naar Duitsland voor een mooie klus. Vooral in de glasvezel, kassenbouw, stallenbouw en recentelijk ook medicinale canabis aanbouw (in Schleswig-Holstein) zijn projecten, waar ZZP 'ers veel worden gevraagd.
 
Zoals vaker gemeld, het is geen enkele probleem voor een ZZP 'er om te gaan werken in Duitsland, als deze maar de Duitse voorschriften in acht neemt. De ZZP 'er wordt in Duitsland vooral, door de Zoll, gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. Naast schijnzelfstandigheid moet een ZZP ook opletten dat hij een correcte inschrijving in de Handwerkskammer heeft als er een van de 53 beschermde ambachten wordt uitgeoefend in Duitsland. Mocht de ZZP 'er werkzaam zijn in de Duitse bouw, moet er ook een Duitse belastingvrijstelling worden geregeld. De "Freistellungsbescheinigung". 
 
ZZP heeft geen meldingsplicht Zoll
 
Omdat een ZZP 'er geen personeel in dienst heeft vervalt ook de meldingsplicht voor de Duitse Zoll. Dus een ZZP 'er moet nooit gemeld worden via de website van de Duitse Douane. Ook vervalt de meldingsplicht bij Soka-Bau, simpel weg omdat de ZZP 'er geen personeel in dienst heeft welke vakantiegeld ontvangt.
 
Om dit alles goed te regelen bestaat er al sinds jaren een Nedax traject "Formaliteiten in Duitsland voor een ZZP 'er". Te bestellen via onze webshop of via ZZP-Nederland.