Samen met u regelt Nedax dit gehele traject,

om alle formaliteiten te regelen zodat u meteen kunt starten a.s. maandag.

Uitleg traject "Groot rijbewijs"

Gaat u als Nederlands of Belgisch bedrijf werkzaamheden uitvoeren in Duitsland met uw eigen personeel, en werkzaamheden verrichten aan onroerend goed? Dan moet u zorgen voor de nodige vergunningen, heeft u een meldingsplicht en een bewijsplicht naar de Duitse overheid bij een controle, en gaat u vakantiegeld afdragen voor elk gewerkt uur in Duitsland.


Wat zit er allemaal in het traject?

De Duitse overheid beschermd sinds 1996 haar Duitse bouw economie met diverse wetgeving, goedgekeurd door Brussel.

Men heeft vastgelegd dat buitenlandse bedrijven de Duitse bouw CAO moeten volgen, en dat men zich moet aanmelden bij de Duitse douane, voor aanvang van de werkzaamheden. Nedax leden kunnen via de Nedax website de meldingen doen in het Nederlands, of u kunt het zelf via de Duits talige Zoll website, de meldingen verrichten.

De Zoll heeft in Duitsland een controle plicht.

De Duitse belastingdienst heeft strenge belasting regels opgesteld voor buitenlandse bedrijven welke opdrachten uitvoeren in de Duitse bouw.

Zodra er een factuur betaalbaar wordt gesteld door de opdrachtgever moet deze 15% inhouden op het factuur bedrag en afstorten naar de Duitse fiscus. Nederlandse bedrijven kunnen hiervoor een vrijstelling aanvragen bij de Duitse belastingdienst, middels de zogenaamde "Freistellungsbescheinigung".

De Handwerkskammer ziet toe dat de werkzaamheden, verricht door buitenlandse bedrijven, ook uitgevoerd worden volgens de Duitse wetgeving en normering.

In Duitsland kent men nog het Gilde (het Ambacht) principe. De HWK ziet toe op de kwaliteit van uitvoering van het ambacht.

Voor buitenlandse bedrijven zijn 53 ambachten beschermd en daardoor vergunning plichtig.

In Duitsland geld nog een vakantiezegel fonds regeling. Ook voor buitenlandse bedrijven werkzaam in de Duitse bouw.

Buitenlandse bedrijven zijn verplicht om over elk gewerkt uur in de Duitse bouw, vakantiegeld af te dragen naar de Duitse Soka-Bau instanties, zijnde 15,4% van het bruto uurloon. Na afloop van het bouwproject betaald Soka-Bau 13.69% uit naar de buitenlandse werknemers.


Onze werkwijze:

Na opdrachtverstrekking sturen wij u alle benodigde documenten per e-mail op.

Er wordt met u een telefonische afspraak gemaakt om samen met u alle documenten in te vullen.

U verstuurt de ingevulde documenten naar de diverse Duitse overheid instanties. Na 4-6 weken krijgt u bericht uit Duitsland.

Bent u lid? Dan bewaken wij, gratis, samen met u de geldigheid van de vergunningen en verlengingen welke jaarlijks dienen te worden verlengd. Tevens kunt u alle meldingen doen via onze website.

Nedax leden krijgen 20% korting op dit eenmalige traject.