Overzicht wettelijke minimumlonen Duitsland 2020.

Mindestlohn BaugewerbeVoor buitenlandse bedrijven die hun personeel te werk stellen in Duitsland geldt dat men per branche minimaal het wettelijk Duitse minimumloon moet betalen aan zijn werknemers. De Duitse douane heeft hierop een controleplicht tijdens een werkplekcontrole. De buitenlandse werknemers moeten dus ter plekke aantonen aan de Duitse Douane wat de werkgever actueel uitbetaald aan salaris. Dit kan de werknemer doen door het overhandigen van zijn arbeidscontract in de Duitse taal en het meest recente salarisbriefje aan de Duitse Douane.
 
In onderstaande tabel kan men per branche zien wat het huidige Duitse minimumloon is voor een vak volwassen werknemer. Vallen uw werkzaamheden niet onder een van deze branches geldt altijd voor u het wettelijke Duitse minimumloon van momenteel € 9,35 bruto per uur.
 
Stand 1 april 2020
 
Nederlandse branche omschrijvingDuitse brancheHet bruto wettelijk Duitse minimumloon *)
Bouw en Infra Bauhauptgewerbe € 15,40 vak volwassen - € 12,55 leerling
Dakbedekking bedrijven Bauhauptgewerbe € 13,60 vak volwassen - € 12,40 leerling
Hoveniers, groenvoorzieners, tuin en landbouw Bauhauptgewerbe € 9,35
Steigerbouwers Bauhauptgewerbe € 11,88
Terrazzo / Graniet / natuursteen werkzaamheden Bauhauptgewerbe € 12,20
 
Nederlandse branche omschrijvingDuitse brancheHet bruto wettelijk Duitse minimumloon *)
Electrotechniek  Baunebengewerbe € 11,90 
Schilders bedrijven  Baunebengewerbe € 13,50 vak volwassen - € 11,10 leerling
Verzorging, verplegings branche  Pflegebranche € 11,35
Uitzendbranche, uitgezonderd de Bouw   Zeitarbeitsbranche € 9,96
Schoonmaak branche  Gebäudereinigung € 14,10

*) Voor de oost Duitse deelstaten en Berlijn gelden lagere minimumlonen. Ook gelden in bepaalde branches voor leerlingen en gezellen lagere minimumlonen. Het Nedax secretariaat kan u verdere informatie verstrekken.

Controle

Tijdens een werkplek controle door de Zoll moeten de werknemers middels hun laatste salarisbriefje kunnen aantonen dat men inderdaad meer als het bovengenoemde minimumloon heeft ontvangen van zijn werkgever. Een schermafdruk van de bankrekening waarop het laatste salaris werd gestort moet ook worden overlegd. 

Kan de werknemer het salarisbriefje niet overleggen volgt een proces-verbaal en een eventuele geld boete.

Valt men niet onder één van bovenstaande branches dan geldt vanaf 1-1-2017 altijd het minimumloon van € 9,35 wat de werkgever moet uitbetalen voor medewerkers van 18 jaar en ouder.