53 ambachten zijn NU meldings en vergunningsplichtig!

meisterbriefHet is definitief. Sinds 1 januari 2020 zijn officieel 53 ambachten vergunning- en meldingsplichtig in Duitsland. Dit alles is te regelen via de Duitse Handwerkskammer werkend vanuit 31 regio's. Dit wordt gemeld op de website van het "Bundesministerium für Wirtschaft und Energie". 
 
Mocht u een ambacht uitoefenen dat valt onder deze regeling (Handwerksordung) en u heeft geen toestemming van de HWK, dan kan er tijdens een controle uw bedrijf worden aangemerkt als schwarzarbeiter.  In dat geval loopt u een risico tot het krijgen van een geldboete welke tot het bedrag van € 500.000,- kan oplopen of een gevangenisstraf van max. 10 jaar.
 
Duitsland staat er om bekend dat het, in Europa, één van de grootste  zwartwerkers economieën kent. Om dit te bestrijden, is al een kleine tiental jaar,  een aparte afdeling van de Douane actief, die met meer dan 6700 beambten dit dagelijks probeert te bestrijden. Deze afdeling Finanzkontrolle Schwarzarbeit (FKS) heeft verstrekkende bevoegdheden voor het bestrijden van het zwartwerken in Duitsland en kan zomaar verschijnen op een werkplek in Duitsland waar men dan kan vragen om bepaalde documenten waaruit blijkt dat men een bonafide bedrijf uit Nederland is.
 
Dus wees allert en zorg dat u een geldige inschrijving in de Duitse Handwerkskammer heeft als u één van deze 53 ambachten gaat oefenen in Duitsland.
 

Wenst u een overzicht van alle beroepen? Dan kunt u deze downloaden in onze download sectie van de website.