Welke Corona-regels gelden nog in Duitsland

RKI actuele cijfers over covid in duitsland - screenshotWelke Corona-regels gelden nog in Duitsland, en wat zijn hotspots ? In het weekend (3-4-2022) geldt een groot deel van de eerdere coronamaatregelen in Duitsland niet meer. Waar moet het masker in de toekomst nog gedragen worden en wat geldt in hotspots? Een overzicht.

Wanneer kan de hotspot-regel worden gebruikt? Volgens de nieuwe Wet Infectiebescherming zijn Duitse hotspots gebieden waar “een concreet risico bestaat op een zich dynamisch verspreidende infectiesituatie”. Dat is het geval wanneer een gevaarlijke virusvariant zich verspreidt – of het aantal besmettingen sterk toeneemt en tegelijkertijd het risico bestaat dat ziekenhuizen overbelast raken. Het respectieve deelstaatparlement moet bij resolutie vaststellen dat een dergelijke situatie bestaat. Een hotspot kan zich beperken tot een district, maar kan ook grotere gebieden en zelfs een hele deelstaat beslaan.

Welke deelstaten gebruiken de hotspotregel?

Tot nu toe hebben alleen Mecklenburg-Vorpommern en Hamburg zich tot hotspots verklaard - op basis van de hele deelstaat. Veel landen zien echter hoge drempels voor implementatie en vrezen dat de hotspot-verordening geen stand zal houden in de rechtszaal. In Thüringen faalde de minderheidsregering van Links, SPD en Groenen afgelopen donderdag in het deelstaatparlement met het plan om de hele staat als hotspot te definiëren.

Hoe lang gelden de regels?

De regelgeving op basis van de nieuwe Wet Infectiebescherming is beperkt tot 23 september. Indien nodig kan de wet op elk moment worden gewijzigd - bijvoorbeeld als de situatie in de ziekenhuizen weer verslechtert.

Blijven sneltesten gratis in Duitsland?

De sneltesten worden momenteel besteld en betaald door de federale overheid, maar tot nu toe is de testregeling slechts geldig tot 31 maart. Het federale ministerie van Volksgezondheid heeft echter al aangekondigd dat de gratis tests worden verlengd tot eind juni 2022.

Wat geldt in de gastronomie?

Ook hier zijn er geen specificaties meer als onderdeel van de basisbescherming. Exploitanten van hotels en restaurants kunnen echter ook op basis van hun woonplaats beslissen of ze de maskerplicht willen voortzetten, zegt de algemeen directeur van branchevereniging Dehoga, Ingrid Hartges. Op dit moment is echter niet in te schatten in hoeverre bedrijven hiervan gebruik zouden maken. De vereniging meent ook dat het wettelijk mogelijk is om toegangsbeperkingen zoals de 3G-regel via huisvestingsrechten te blijven opleggen, d.w.z. de overlegging van vaccinatie-, herstel- of testcertificaten te eisen. Rechtvaardiging zou daarom zijn "de behoefte van de ondernemer aan bescherming van zijn werknemers, zijn gasten en zichzelf".

COVID-19-Dashboard