Soka-Bau is gered van het faillissement

SOKA BAU Kopfgrafik 8Door een nieuwe Duitse wetgeving is Soka-Bau gered van het faillissement dat 1200 arbeidsplaatsen in Wiesbaden zou gaan kosten. Deze nieuwe wet heeft als naam meegekregen "Gesetz zur Sicherung der Sozialkassenverfahren im Baugewerbe (SokaSiG)". Soka-Bau is in Duitsland de instelling welke de sociale premies en uitkering regelt in de Bouw branche. 

Oorzaak van een dreigend faillissement waren 2 gerechtelijke uitspraken  van het "Bundesarbeitsgerichts" in de herfst van 2016. In deze rechtelijke uitspraken werden de zogenaamde "Allgemeinverbindlichkeitserklärungen" door het " Bundesarbeitsministerium" voor de jaren 2008, 2010 und 2014 ongeldig verklaard. Door deze uitspraak konden bedrijven die niet de Bouw CAO volgden de betaalde premies terugvorderen. Volgens cijfers van Soka-Bau ging het hier om een bedrag van 650 Miljoen Euro welk eventueel terugbetaald moest worden aan de bedrijven welke niet de CAO volgden in de Duitse bouw.

 

De nieuwe wetgeving is met extreme spoed behandeld in het Duitse parlement. Volgens Simon Rottloff, voorzitter van "Gesamtbetriebsrats der Soka-Bau" was deze snelle behandeling noodzakelijk om een dreigende faillissementsaanvraag bij de Duitse rechter te voorkomen, dit aangezien de behandeling van het nieuwe wetsvoorstel, eerder pas midden Februari op de agenda stond.

Voor Nederlandse bedrijven welke vakantiegeld afdragen naar Soka-Bau veranderd er dus niets. Bent u werkzaam in het Duitse Bau gewerbe, bent u verplicht het vakantiegeld over de in Duitsland gewerkte uren af te dragen naar Soka-Bau. Ondersteuning hierin wordt gratis verstrekt voor leden van Nedax.