Prijsafspraken (HOAI) voor Duitse Architecten en ingenieurs is verboden.

 
HOAINa jarenlange rechtszaken heeft het Europese Hof van Justitie de prijsafspraken voor Duitse architecten en ingenieurs niet ontvankelijk verklaard.
Sinds 1977 berekenen Duitse architecten en ingenieurs hun diensten volgens een bepaald vergoedingsschema welke is vastgelegd in de Duitse HOAI. , Deze regelgeving geeft de boven- en ondergrenzen aan van de prijs welke architecten en ingenieurs voor hun diensten kunnen berekenen naar de opdrachtgever.
 
Sinds 4 Juli 2019 heeft het Europese Hof van Justitie (EHvJ) een einde gemaakt aan deze regel: andere landen zouden zulke vaste prijsregels niet hebben en er zou daardoor ook niet slechter worden gebouwd. Bij de Duitse architecten bonden is deze beslissing met afgrijzen ontvangen. De prijzen voor architecten en ingenieurs diensten in Oostenrijk daalden immers met ongeveer 20 procent, nadat een vergelijkbare regeling daar in 2006 werd vernietigd.
 
"De vergoedingenstructuur (HOAI) heeft het over het algemeen mogelijk gemaakt om veeleisende technische opdrachten goed uit te voeren," zegt Niedersachsens Architektenkammer president Robert Marlow. In plaats van dat architecten met elkaar over de prijs concurreren, moeten ze vooral concurreren om kwaliteit. Het Europees Hof van Justitie oordeelde echter dat het gecompliceerde systeem van prijsafspraken in combinatie met vakbekwaamheid belemmerend werkte. Dit in het kader van de mededing wetgeving. Het vaststellen van minimum- en maximumprijzen is alleen gerechtvaardigd als het "hogere diensten zoals het leven of de gezondheid" zou beschermen.
 
Welke impact het vonnis zal hebben is nog onduidelijk. Het is geen geheim in de Duitse architecten en ingenieurs branche dat veel kleinere bureaus vaak toch niet voldeden aan het voorgeschreven honoraria voor architecten en ingenieurs (Hoai). Vooral in kleinere particuliere contracten werd de HOAI al niet meer toegepast.  
 
De Europese Commissie had een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse overheid. De hele Hoai is echter niet buitenspel gezet door de Commissie. Alleen is er nu een wettelijke verbod op overschrijding of onderbieden van de prijslimieten voor architecten en ingenieurs. Architecten en ingenieurs bureaus  moeten nu naast prijs en kwaliteit van het werk nu ook versterkt onderhandelen over hun eigen prijs en kwaliteit, "zei de Präsidentin der Bundesarchitektenkammer, Barbara Ettinger-Brinckmann. Voor andere beroepen met duidelijk gedefinieerde kostentarieven, zoals advocaten of artsen, heeft de uitspraak van het Europees Hof van Justitie geen effect, zei Annika Einhorn, woordvoerster van het Bundeswirtschaftsministerium. De uitspraak van het HvJ heeft alleen betrekking op de Hoai. (Zaak C-377/17)
 
 
%MCEPASTEBIN%