Nederlandse retail bedrijven investeren in Duitsland.

retail 1Ook in 2018 gaan weer verschillende Nederlandse retail bedrijven nieuwe winkels openen in Duitsland. Doordat de Nederlandse retail bedrijven vaak werken met Nederlandse subcontractors is het noodzakelijk dat deze Nederlandse aannemers goed worden begeleid met de verplichte Duitse aanmeldingstrajecten. Ook in Duitsland geldt namenlijk "de Wet keten aansprakelijkheid".
De hoofdaannemer is dus verantwoordelijk voor al zijn onderaannemers in de keten. Worden er boetes of claims gelegd bij een onderaannemer en wordt deze niet betaald, kan deze boete of claim door worden gelegd naar de hoofdaannemer of zelfs de opdrachtgever.
 
Nedax heeft recentelijk via diverse projectmanagement-bureaus  opdracht verkregen om Nederlandse bedrijven die deze winkels gaan inrichten, te begeleiden in hun verplichte aanmeldingstrajecten. Per bedrijf wordt bekeken hoe men de diverse trajecten moet ingaan en welke Duitse overheden dienen te worden benaderd voor het verkrijgen van een vergunning of vrijstelling.
Door de complexe Duitse wetgeving wordt door Nedax elk Nederlands bedrijf die voor de eerste keer naar Duitsland gaat een maatwerkoplossing gemaakt. Meestal kan het Nederlands bedrijf meteen starten met zijn werkzaamheden in Duitsland, nadat Nedax een marsroute voor Duitsland heeft bepaald. 
Doordat in korte tijd een winkel moet worden ingericht zijn vaak veel bedrijven werkzaam op een kleine locatie voor een korte periode. Ideaal voor een snelle Douane controle. In de praktijk blijkt ook dat na de eerste verplichte Zoll internet aanmelding dezelfde week een werkplek controle door de Zoll wordt uitgevoerd.