Kassen(bouw) in Duitsland

kassenbouwNederland kent een rijke traditie in de kassenbouw en zo is het niet verwonderlijk dat dit Nederlandse product ook in Duitsland erg gewild is. Momenteel constateert Nedax een forse toename van Nederlandse kassenbouw bedrijven die nieuwe projecten realiseren in Duitsland.

Bij het calculeren en aannemen van een opdracht moet men zich wel bewust zijn van het feit dat het project onder de Duitse wetgeving omtrent (bouw)projecten valt. Meestal zal de Duitse opdrachtgever ook de V.O.B./B van toepassing verklaren op zijn opdrachtstelling naar de Nederlandse kassenbouwer. Kortom de montage van tuinderskassen in Duitsland valt onder het Duitse "Bauhauptgewerbe" en men dient dan ook het complete traject "Rijbewijs voor Duitsland" voor aanvang van de werkzaamheden te volgen.

Ook hier geldt dus dat de inschrijving in het ambachtsregister, de Handwerkskammer, voor de diverse werkzaamheden (ook voor uw onderaannemers) noodzakelijk is. Ook gelden de formele en materiële bepalingen van het Arbeitnehmer – Entsendegesetz en de fiscale 15%-voorheffingsregeling. Tevens dient er een melding van vakantie geld afdrachten te gaan naar Soka-Bau in Wiesbaden.