Duitse leerlingen krijgen ook een minimumloon.

AzubisPer 1 januari 2021 krijgen Duitse leerlingen, de zogenaamde Azubis, ook een wettelijk minimum bruto loon van € 550,-/maand (1ste jaars student). Het minimumloon voor leerlingen en stagiaires zal in de daaropvolgende jaren geleidelijk worden verhoogd tot € 620 per maand in het eerste leerjaar.  Vanaf 2024 zal het minimumloon voor een stagiaire of leerling automatisch stijgen met de ontwikkeling van het Duitse minimumloon.
 
In Nederland kennen we geen CAO minimumloon voor leerlingen of stagaires. Wat als nu een Nederlandse leerling meegaat werken naar Duitsland? Hoogstwaarschijnlijk zal de Duitse Douane, welke de controles uitvoert op correcte uitbetaling van het Duitse minimumloon, zich op het standpunt stellen dat Nederlandse werkgever hierin de nieuwe Duitse wet voor Azubi's moeten gaan volgen.
 
In de praktijk houdt dit dus in dat de leerling moet aantonen middels een leerwerk overeenkomst dat men minimaal € 550,- bruto per maand krijgt vergoed van zijn werkgever. Derhalve: neem het meest recente salarisstrook en uitbetalingsbewijs mee in een mapje naar Duitsland voor de leerling.
 
De Duitse Douane kan erom vragen!
 
 

GmbH oprichten

gmbh2

Leden betalen slechts:  € 895,-