Persbericht: Douane controles worden sterk uitgebreid en verbeterd.

hauptzollamtSinds 10 maart 2017 is de nieuwe wetgeving "Gesetz zur Stärkung der Bekämpfung der Schwarzarbeit und illegalen Beschäftigung" (SchwarzArbG) in Duitsland van kracht geworden. Deze wetgeving zorgt dat de opsporing en controle mogelijkheden sterk worden uitgebreid voor de Duitse douane en aangevuld door ambtenaren van de betreffende Landesbehörden. Deze nieuwe wetgeving moet er voor gaan zorgen dat het zwartwerken, schijnzelfstandigheid en het niet betalen van sociale premies beter kunnen worden gecontroleerd. Nieuw in deze wetgeving is ook dat ambtenaren van de Landesbehörden ook opsporings bevoegdheden krijgen. Het forse tekort aan Zoll beambten bij de afdeling Finanzkontrolle Schwarzarbeit (FKS) wordt hiermee gedeeltelijk opgelost.

Het Zoll opsporingsapparaat zal online toegang krijgen tot de database van de Handwerkskammer en belastingdienst om te controleren of de aangetroffen bedrijven op de werkplek wel beschikken over de benodigde vergunningen en vrijstellingen. Momenteel zijn alleen Soka-Bau en de Zoll onderling gekoppeld en wisselen dagelijks gegevens uit. Daarnaast wordt een nieuwe database ingericht bij de Zoll waar alle meldingen tezamen komen van alle overheidsinstanties inzake overtredingen van het Schwarzarbeitsbekämpfungsgesetz. Hierdoor kan de Zoll meteen zien of een bedrijf al eerder een boete kreeg opgelegd inzake 'n overtreding.

Daarnaast krijgt de Zoll ook toegang tot de " Zentrale Fahrzeugregister des Kraftfahrt-Bundesamtes ". Met deze toegang kan de Zoll rechtstreeks kijken in de database waarin werknemers gemeld zijn als vaste chauffeurs. Dit zal vooral ten goede komen bij werkplekcontroles in de transport en logistiek sector, taxi branche en koeriersdiensten.

Tot voor kort kon de Zoll pas na opdracht van de handwerks- of gewerberechtlichen instanties beginnen met een onderzoek inzake zwartwerken en schijnzelfstandigheid. Nu kan de Zoll en de ambtenaren van betreffende Landesbehörden meteen al een onderzoek starten bij het vermoeden dat buitenlandse bedrijven niet staan ingeschreven in de handwerksrolle of een Gewerbeanmeldung heeft gedaan als buitenlandse werkgever.

(c) Dit bericht mag vrijelijk worden verspreid met bronvermelding. 2017 Nedax