Controleer jaarlijks uw Handwerkskammer inschrijving

handwerkskarteU bent (net als uw Duitse collega’s) verplicht om u in de Handwerksrolle (een Gilde achtig systeem) in te laten schrijven of een ontheffing aan te vragen.

Ontheffing (‘Ausnahmebewilligung’) aanvragen.

Indien u geen nevenvestiging heeft in Duitsland, maar af en toe werkzaamheden in Duitsland uitoefent, dient u een ‘Ausnahmebewilligung’ (= ontheffing voor het Meister­diploma) aan te vragen. Dit is verplicht als u een van de 53 beschermde ambachten in Duitsland wilt gaan  uitoefenen.

De inschrijving in de Handwerksrolle vindt niet plaats op naam van uw bedrijf, maar op uw eigen naam of die van een werknemer die aan de Nederlandse vestigingseisen voldoet. Bij de Handwerkskammer kunt u meestal maar voor maximaal 3 ambachten een Ausnahmebewilligung aanvragen, zoals bijvoorbeeld; schilderen, metselen en timmeren. Wie in Duitsland een beroep uitoefent zonder passende registratie is in overtreding van de wet tot regeling van de ambachtssector (Handwerksordnung) en de wet tegen zwartwerk (Schwarzarbeitergesetz). Er kunnen geldboetes tot € 50.000 worden opgelegd. De contracten met de opdrachtgever zijn bovendien nietig, zodat de overeengekomen vergoeding niet opgeëist kan worden. Verder kan de douane (Zoll) in principe de niet ingeschreven werkgever verbieden om de werkzaamheden op de werkplaats voort te zetten.

Deze H.W.K. registratie (ontheffing) geldt in principe 1 jaar voor Nederlandse bedrijven welke geen vestiging (GmbH bijv.) in Duitsland hebben. Ieder jaar moet dus aan de HWK worden bevestigd, dat het Nederlandse bedrijf nog steeds in Duitsland actief is. De jaarlijkse aanmelding met recente EU-verklaring dient steeds te gebeuren bij de HWK waar u het eerste bent geregistreerd. Er wordt dus niet automatisch een inschrijving verlengd door de HWK.

Duitse nevenvestiging (GMBH)

Heeft de Nederlandse firma een C in Duitsland dan dient deze nevenvestiging een inschrijving in de Handwerksrolle aan te vragen bij de HWK in haar regio. Na goedkeuring ontvangt deze nevenvestiging een z.g.n. Handwerkskarte (zie foto). Indien u geen Duitse nevenvestiging heeft krijgt u alleen een schriftelijke bevestiging van de inschrijving.

Let op: de registratieplicht is van toepassing op iedere onderaannemer in de keten die werkzaamheden met eigen personeel uitvoert en geldt ook voor ZZP 'ers. Om boetes te voorkomen is het raadzaam onderaannemers hierop te wijzen. Alvorens een onderaannemer werk te laten uitvoeren zou hij u bijvoorbeeld zijn registratie moeten aantonen. De wet ketenaansprakkelijkheid geldt ook in Duitsland.