Blauwe flitspalen in Duitsland?

maut zauleIn opdracht van het Duitse ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het bedrijf Toll Collec, reeds diverse blauwe controle palen geinstalleerd door geheel Duitsland.  Na de plaatsing van de pilaren hebben deze nogal verwarring veroorzaakt bij automobilisten. Het betreft hier flitspalen welke de nieuwe Maut (Tol) voor vrachtauto's automatisch incasseert op Duitse bundestrasse.
Op 1 juli 2018 wordt Maut verplicht op alle Bundesstrassen. Het gaat dan om 40.000 km extra Bundesstrassen die erbij komen, goed voor twee miljard euro aan jaarlijkse overheidinkomsten.
De blauwe palen staan er dus om de vrachtwagens die door de Duitsland rijden te controleren, niet op snelheid maar of men aan de tolplicht heeft voldaan. Volgens een woordvoerder van de Duitse ministerie van Verkeer is er voor dit model gekozen omdat het beter past in het straatbeeld. 
De blauwe kleur was bewust gekozen om niet te veel te lijken op de flitspalen in Duitsland.
 
 
Vrachtwagens en combinaties zwaarder dan 7,5 ton moeten in Duitsland dus vanaf 1 juli niet alleen op autosnelwegen tol betalen, maar ook op rijkswegen, de Bundesstraßen. Daarom worden nu langs wegen met veel vrachtverkeer controlezuilen geplaatst, zo'n zeshonderd in heel Duitsland. Data Deze checken of passerende vrachtwagens tol moeten betalen en dit ook doen. Dat gebeurt via camera's in de zuil en een elektronisch systeem aan boord van de vrachtwagen. Als alles in orde is, worden de data direct gewist. De controlezuilen zijn bedoeld als aanvulling op de systemen die op de autosnelwegen hangen.