Aanvraag Freistellungsbescheinigung duurt momenteel 8 weken

finanzambt2Het Finanzamt in Kleve geeft momenteel aan dat de doorlooptijd voor het verkrijgen van "Freistellungsbescheinigung" momenteel op meer als 8 weken ligt. Oorzaak is de enorme aantal aanvragen uit Nederland de laatste maanden en de onderbezetting van ambtenaren in Kleve (D). Verder geeft het Finanzamt aan dat er geen enkel nut heeft om te bellen met de vraag tot een voorkeursbehandeling en daardoor een verkorting van de bestaande doorlooptijd. Op vollegorde van binnenkomst wordt in Kleve de aanvraag behandeld. Er wordt niemand voorgetrokken, is het antwoord.
 
Veel Nederlandse bedrijven komen er pijnlijk achter dat bij het betaalbaar stellen van hun facturen, deze plotseling wordt vastgehouden door de opdrachtgever, wegens het ontbreken van een Duitse belastingvrijstelling (de zogenaamde Freistellungsbescheinigung". De opdrachtgever is bij wet verplicht namelijk 15% van de facturen in te houden mocht er geen vrijstelling zijn in het kader van de Duitse voorheffingsbelasting, "De Bauabzugsteuer". 
 
Derhalve het advies om op minimaal 8 weken voordat u gaat starten in Duitsland met een project, de belastingvrijstelling aan te vragen in Kleve(D) zodat bij het betaalbaar stellen van de facturen de vrijstelling kan worden getoond aan de opdracht en deze verplicht wordt de 100% te betalen van de factuur.