A1 (E101) formulier moet aantoonbaar aanwezig zijn bij een controle

svbMet  het door de SVB af te geven A1 formulier (voorheen het E101 internationaal detacheringsverklaring formulier) kan een werknemer die voor de werkgever buiten Nederland werkt, aantonen dat hij in Nederland verzekerd is voor bijvoorbeeld AOW, kinderbijslag en werkloosheid.

Alle landen van de Europese Unie gebruiken het formulier A1/E101. Voor Duitsland geldt dit formulier natuurlijk ook en kan derhalve door de Duitse douane opgevraagd worden tijdens een werkplek inspectie.

Vooral als de controle door de zoll plaats vindt conform het Schwarzarbeitsbekämpfungsgesetz (SchwarzArbG), zwartwerken kan men zeker vragen naar een geldig A1/E101 formulier.

Er kunnen door de Duitse rechtelijke macht boetes opgelegd worden tot een maximum van € 500.000.- 

 Extra aandacht:

DGA SVBOok de Directeur eigenaar van het bedrijf, welke meewerkt op het project, moet het  A1 document verplicht tonen aan de Duitse Zoll. Idem voor de ZZP 'ers. Zorg dus altijd dat je een geldig A1 formulier bij je hebt.

De geldigheids duur is 2 jaar en snel aan te vragen via de Svb website.

Ook Pools werknemers welke voor een Nederlandse werkgever werken moeten een A1 formulier bij zich hebben. De Svb geeft geen A1 formulier af naar Poolse staatsburgers indien deze niet staan ingeschreven op een (tijdelijk) woonadres in Nederland.

Inschrijven kan via de gemeente waar de Poolse werknemers verblijven indien ze langer dan 3 maanden werkzaam zijn in Nederland.

Knop word lid 500