3 oktober "Tag der Deutschen Einheit" nationale feestdag.

Tag der EinheitDe Dag van de Duitse Eenheid wordt gevierd sinds 3 oktober 1990. Die dag werd de hereniging van Oost- en West-Duitsland tot één land na ruim veertig jaar scheiding officieel ondertekend.
 
Hoe vieren de Duitsers het in eigen land?
Alle scholen, winkels en andere bedrijven zijn dicht. De viering is in het grootste deel van Duitsland vooral een politiek ‘feestje’ met toespraken en officiële plichtplegingen. Alleen het 25-jarig jubileum werd groots gevierd in Berlijn. Elk jaar wordt een stad uitgekozen waar 3 oktober gevierd wordt. Sinds het jubileum in 2015 wordt er meer moeite gedaan om in elk geval in de uitverkozen stad een echt feest te organiseren.
De Dag van de Duitse Eenheid is vaak ook een dag van demonstraties en rellen. Bijna dertig jaar na de eenwording zijn veel Oost-Duitsers teleurgesteld over wat de vrijheid en democratie hen gebracht heeft. Ze grijpen deze dag aan om hun onvrede te uiten. Maar voor de meeste Duitsers is het een oersaaie dag, net als andere nationale 'feestdagen' als 1 mei, Goede Vrijdag en Sacramentsdag, dat in juni gevierd wordt. 
 
Wat moet je weten als Nederlands bedrijf werkzaam in Duitsland.
Ook op deze nationale feestdag mag er niet worden gewerkt in Duitsland. Ook is er een rijverbod voor het gehele Duitse wegennet van 0.00 tot 22.00 uur  voor vrachtauto’s en trekker/opleggercombinaties (B/E en C/E) met een maximum massa beladen voertuig van meer dan 7,5 ton en voor vrachtauto’s (Lastkraftwagen vanaf 2800 kg totaalgewicht) met aanhangwagen, ongeacht het totaalgewicht.
 
Boete
Gaat u als Nederlands bedrijf gewoon door met uw werkzaamheden op deze feestdag, dan kan de Duitse overheid u een boete opleggen tot max. € 15.000,- per overtreding. 
Knop word lid 500