ZZP 'er mag gerust werkzaam zijn in de Duitse bouw!

zoll12Een Nederlandse ZZP 'er kan zonder problemen werkzaamheden uitvoeren in de Duitse bouw branche. Dit ondanks berichtgeving via een andere NL website. Nedax heeft nu de Duitse douane schriftelijk gevraagd wat een Nederlandse ZZP 'er tijdens een (Bouw) werkplek controle moet kunnen overleggen aan de douane. Namens de Duitse douane antwoorde de afdeling "Generalzolldirektion Zentrale Auskunft" als volgt.
 
Een zelfstandige zonder personeel heeft het navolgende in acht te nemen om te kunnen werken in Duitsland:
 
1. Sociale verzekering
- Een ZZP 'er moet middels een A1 formulier kunnen aantonen dat hij in Nederland verzekerd is voor de diverse volks verzekeringen. Vooral belangrijk als er in het buitenland de ZZp 'er een ongeluk krijgt.
 

2. Bewijsstukken tijdens een Zoll werkplek controle.

- Paspoort of ID-Kaart
- Documenten waaruit blijkt welke vergoeding de ZZP krijgt voor zijn werkzaamheden. Deze documenten moeten     zijn uitgeschreven door de opdrachtgever. Voorbeeld zijn; Contracten, werkmappen of ontvangen rekeningen.
- Urenadministratie (Alleen voor werkzaamheden in de Bouw) 

Meer informatie inzake de bewijsplicht tijdens een douane inspectie kan gevonden worden op de website van de Duitse Zoll. LINK

Tevens merkt de Duitse Douane op dat een zelfstandige zonder personeel geen meldingsplicht heeft via het elektronische Meldeportals-Mindestlohn

Meer informatie kunt u inwinnen via het adres "Generalzolldirektion Zentrale Auskunft te Dresden".

8 mei 2018 aanvulling: Schijnzelfstandigheid.
Net als in Nederland is het ook in Duitsland verboden een ZZP 'er als schijnzelfstandige werkzaamheden te laten uitvoeren. Dus zorg dat een ZZP 'er nooit samen werkt met personeel van de opdrachtgever op dezelfde klus. Nooit dezelfde kleding aanheeft van de opdrachtgever en nooit gereedschap gebruikt van zijn opdrachtgever. Meer informatie over schijnzelfstandigheid via deze LINK.