Wat is het minimumloom in de Duitse metaalsector.

tarifAls Nederlandse bedrijven, welke bijvoorbeeld zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Metaalunie, gaan werken in Duitsland wordt vaak de vraag gesteld welk minimumloon moet worden aangehouden. De vraag is erg moeilijk te beantwoorden en niet samen te vatten in een regel. Hiervoor moeten we gaan kijken naar de aard van de werkzaamheden welke in Duitsland worden uitgevoerd door de Nederlandse werknemers.
 
In Duitsland is de gehele wetgeving gebaseerd op het aloude Gilde systeem. Elk Gilde heeft zijn eigen minimumloon tarief vastgelegd in een eigen CAO welke door de Zoll kan worden gebruikt voor een controle op het verplichte uitbetalen van het Duitse minimumloon.
 
De Duitse Handwerkskammer (HWK) zorgt in Duitsland voor de opleiding, examinering en controle van al deze ambachten in de Duitse samenleving. Let dus op: 53 Ambachten zijn melding plichtig voor NL bedrijven.
 
Is er een overzicht van alle minimumloon afspraken in de Duitse metaalsector?
 
Het beste is gebruik te maken van de actuele informatie welke de grootste Duitse vakbond (IG-Metal) in de metaalsector aanbied via haar website. Het overzicht is te downloaden via deze LINK. 
Het overzicht laat maar liefst 9 loongroepen zien welke toegepast worden op de aard van de werkzaamheden. Via deze Link kunt u de omschrijvingen zien van alle loongroep werkzaamheden.
 
De praktijk
 
In de praktijk is het voor Nederlandse bedrijven onmogelijk om te bepalen welk minimumloon men nu moet worden toegepast in de Duitse metaalsector. In de praktijk wordt niet zwaar door de Duitse Zoll gecontroleerd op het juiste tarief. Als men maar meer betaald als het Duitse minimumloon van momenteel € 9,35 bruto per uur.
Echter een andere Duitse instantie is veel feller in haar controle op het betalen van de juiste Duitse branche minimumlonen, namelijk Soka-Bau, het Duitse vakantiezegelfonds. Als Nederlandse bedrijven niet het correcte minimumloon toepassen komt er bijna altijd een brief van Soka-Bau met de melding dat er een onregelmatige melding is gedaan en dat men 14 dagen de tijd krijgt om deze te veranderen. Kortom, gaat men werken als Nederlands metaalverwerkend bedrijf is het tegenwoordig, maat werk, om aan alle Duitse voorschriften te voldoen bij werkzaamheden in Duitsland met eigen personeel.
 

Neem een lidmaatschap van Nedax, zodat u gratis gebruik kunt maken van de Duitsland helpdesk.

Knop word lid 500

GmbH oprichten

gmbh2

Leden betalen slechts:  € 895,-