Uitzendbureaus kunnen gewoon personeel te werk stellen in Duitsland.

uitzenbureauOp vragen van Nedax leden heeft de Duitse Zoll nu duidelijk antwoord gegeven hoe om te gaan met personeel dat wordt ingeleend vanuit Nederlandse uitzendbureaus naar Nederlandse bedrijven. Het inlenen van uitzend personeel in Nederland valt buiten de Duitse wetgeving meldt de Zoll. Zolang er geen gebruik wordt gemaakt van een Duitse GMBH voor het inlenen van Nederlands personeel is er dus niets aan de hand. Nederlandse BV's of zelfs ZZP 'ers kunnen dus tijdelijk gebruik maken van Nederlands uitzendpersoneel voor werken in Duitsland. De Zoll heeft wel duidelijk gesteld dat het Nederlands uitzendbureau een verklaring moet verstrekken aan de Duitse Zoll dat het personeel wordt uitbetaald conform het Duitse minimumloon of CAO. Hiervoor heeft de Zoll een apart link op hun website gemaakt "Versicherungen des Verleihers" waar een speciaal formulier kan worden gedownload. Via dit speciaal formulier verklaart het uitzendbureau dat hun personeel volgens het Duitse minimumloon of CAO wordt uitbetaald. KnipselxxxHet formulier moet ondertekend worden door het uitzendbureau en opgestuurd worden naar het Nederlandse bedrijf dat het uitzendpersoneel inleent. Het Nederlandse bedrijf stuurt samen met hun eigen meldingen via de Zoll website deze verklaring mee. Tevens worden alle documenten meegenomen naar de Duitse werkplek zodat de Zoll deze ter plekke ook kan controleren.
 
Verbod
Let op. Het is in de Duitse aannemerij verboden te werken met uitzendkrachten. In het Duitse Bauhauptgewerbe is het inlenen van uitzendpersoneel verboden.
 
Uitzondering op het verbod.
Voor het Duitse Baunebengewerbe mag wel worden gewerkt met uitzendpersoneel. Vooral installateurs kunnen hiervan gebruik maken.
 
SokaBau 
Bijkomend voordeel is dat uitzendbureaus geen vakantiegeld afdrachten behoeven te doen aan het Duitse vakantiezegelfonds Soka-Bau. Dit omdat Soka-Bau alleen vakantiegeld mag heffen in de Duitse bouwbranche waar het uitzenden van personeel verboden is.
 
Is de werkwijze nog niet duidelijk na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met de met de afdeling 
Generalzolldirektion Zentrale Auskunft
Postfach 10 07 61 01077 Dresden
Tel.: 0351/44834-520
Fax: 0351/44834-590
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Of word lid van Nedax