Soka-Bau meldt: Meer buitenlandse werknemers actief in de bouw.

osteuropaeische baumeisterHet in Wiesbaden gevestigde SOKA-BAU meldt in haar jaaroverzicht voor 2017 dat er weer meer buitenlandse werknemers werkzaam waren in de Duitse bouw dan de voorafgaande jaren. Sinds de crisis van 2009 is het aantal gewerkte uren, gemaakt door buitenlandse werknemers, meer dan verdubbeld. Polen levert de meeste gewerkte uren gevolgd door de EU landen Roemenië en Oostenrijk. Nederland speelt een zeer bescheiden rol. Cijfers zijn voor Nederlandse detachering in de Duitse bouw niet bekend. 
 
Door Soka-Bau werden in 2017 in totaal 85.000 buitenlandse werknemers geregistreerd. In 2016 was dit nog 81.000 werknemers. In totaal werden in 2017 naar Soka-Bau 45 miljoen gewerkte uren gemeld door buitenlandse werkgevers. Volgens Soka-Bau tonen deze cijfers aan dat de controle op het in acht nemen van het minimumloon broodnodig is. Soka-Bau heeft hierin de wetelijk plicht om via haar systemen te controleren dat de minimumloon afspraken door buitenlandse firma's worden nagekomen.
Dus let op uw bruto loonuren meldingen aan Soka-Bau dat deze minimaal boven de wettelijke minimumloon liggen geldend voor de bouw branche.