Herfstaanbieding: Onze buitendienst medewerkers komen graag, gratis en vrijblijvend, langs om u uit te leggen welke procedure u moet volgen als werkgever inzake uw melding en bewijsplicht bij het werken in Duitsland en België.
Meld u aan via deze LINK.

Het actuele Duitsland nieuws

De nieuwe VOB 2016, de veranderingen!

vob2016Sinds 1 oktober 2016 is de nieuwe VOB 2016 (Vergabe- und Vertragsordnung für Bauleistungen) van kracht geworden. Nadat begin 2016 al enkele aanpassingen waren gedaan door het Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit, is vanaf 1 oktober de vernieuwde VOB 2016 dus in zijn geheel toepasbaar. De belangrijkste wijzigingen zijn:

VOB/A

Als eerste wordt de naam Europese Unie aangepast, dus het Duitse EG verandert in EU. Daarnaast wordt de Europese richtlijn 2014/24/EU van toepassing verklaard. Hierdoor wordt het voor buitenlandse bedrijven makkelijker om eerlijker deel te nemen aan openbare aanbestedingen. Aangezien de EU richtlijn 2014/24/EU zeer gedetailleerd is, is de VOB/A op een flink aantal plaatsen aangepast.

 

VOB/B

In deel B van de VOB wordt met name de paragrafen 4,5,8 flink op de schop genomen. Deze hebben betrekking op de opdrachtverstrekking en beëindiging van een opdracht, vooral waar Europese aanbestedingen (EU richtlijn 2014/24/EU) van toepassing zijn verklaard. Een andere wijziging is de verplichting van de opdrachtnemer voor aanvang van de werkzaamheden alle gecontracteerde onderaannemers kenbaar te maken bij de opdrachtgever. 

VOB/C

Het deel C , versie 2016, bevat 65 DIN voorschriften welke van toepassing kunnen worden verklaard. In de 2016 versie zijn bijna alle DIN normen aangepast naar de huidige stand van de techniek. Er zijn 4 nieuwe DIN normen toegevoegd, 49 normen zijn redactioneel aangepast en 15 DIN normen zijn compleet herzien.

Wij adviseren u om alle DIN 2016 normen opnieuw aan te schaffen.

Nedax is voornemens in het voorjaar 2017 een nieuwe VOB cursus te organiseren voor bedrijven die VOB contracten accepteren. Interesse? reserveer nu al uw plaats Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partners

  • Nedax bv heeft een samenwerkingsverband met de navolgende partners.
  • 1
  • 2
  • 3
Zakelijke taal- en cultuurtraining: Juridische Partner: Fiscale Partner:
elycio lutze Logo Kennispunt Duitsland
     
Branche vereniging ZZP 'ers Incasso trajecten DL/NL: Flexwerk plek nodig in Duitsland?
 zzp nederland  advocasso logo  eurotec