Herfstaanbieding: Onze buitendienst medewerkers komen graag, gratis en vrijblijvend, langs om u uit te leggen welke procedure u moet volgen als werkgever inzake uw melding en bewijsplicht bij het werken in Duitsland en België.
Meld u aan via deze LINK.

Het actuele Duitsland nieuws

Leerlingen meenemen op een Duitsland klus?

leerlingbouwplaatsVaak komt er bij Nedax de vraag binnen of men leerlingen mee mag nemen naar een klus in Duitsland. Om op deze vraag een goed antwoord te kunnen geven is het nodig eerst te kijken naar de arbeidsverhoudingen tussen leerling, werkgever en het bedrijf die de leerling naar Duitsland wil gaan sturen. De eerste vraag is dus, bij wie is de leerling in loondienst en heeft daar een arbeidscontract.

Voorbeeld 1 - De leerling is in loondienst bij een opleidingsbedrijf en wordt door dit bedrijf uitgezonden naar een NL bedrijf die de leerling in Duitsland laat werken. In deze situatie is het Arbeitnehmerüberlassungsgesetz (AÜG) van toepassing en dient er rekening mee te worden gehouden dat er een speciaal meldingsformulier dient te worden gehanteerd voor de verplichte FAX Douane meldingen. De leerling dient tevens bij een douane controle de leer-werk overeenkomst tussen het NL-bedrijf en het opleidingsinstituut te overleggen met een Duitse woordenlijst.

Voorbeeld 2 - De leerling is in loondienst bij een NL-bedrijf (geen opleidingsbedrijf dus) en word intern opgeleid tot een vakman. In deze situatie is het Arbeitnehmerentsendegesetz (AentG)van toepassing en dient er rekening mee te worden gehouden dat het standaard Fax meldingsformulier dient te worden gehanteerd. De leerling dient tevens bij een douane controle de leer-werk overeenkomst van het NL-bedrijf te overleggen met een Duitse woordenlijst.

Voorbeeld 3 - De leerling is in loondienst bij een opleidingsbedrijf en wordt uitgezonden naar een Duits bedrijf. In deze situatie zal het NL-(opleidings) bedrijf moeten voldoen aan de duitse AZUBI wetgeving. Deze constructie is maatwerk en dient te worden afgestemd met de daarvoor verantwoordelijke Duitse Handwerkskammer en IHK.

Voor Nedax deelnemers is sinds heden de Duitse woordenlijst beschikbaar welke toegevoegd moet worden bij een Nederlands  leerwerk-contract, afgesloten tussen het inlenend bedrijf en het uitlenend opleidingsbedrijf, die beide in Nederland zijn gevestigd.

Partners

  • Nedax bv heeft een samenwerkingsverband met de navolgende partners.
  • 1
  • 2
  • 3
Zakelijke taal- en cultuurtraining: Juridische Partner: Fiscale Partner:
elycio lutze Logo Kennispunt Duitsland
     
Branche vereniging ZZP 'ers Incasso trajecten DL/NL: Flexwerk plek nodig in Duitsland?
 zzp nederland  advocasso logo  eurotec