Nederlandse bedrijven worden op de kosten gejaagd door de verplichte coronatest.

ogenSinds 6 April geldt in Duitsland de regel dat Nederlandse bedrijven welke hun personeel naar Duitsland sturen om te werken, een negatieve coronatest moeten overleggen bij een grenscontrole. Deze mag niet ouder zijn als 72 uur.
 
Het blijkt in de praktijk dat deze wetgeving erg duur is voor de Nederlandse ZZp 'ers en MKB bedrijven. Normaal gaan maandagmorgen de werknemers de grens over en komen vrijdags weer terug. Echter, moet men zich in Duitsland midden in de week weer laten testen. Dit omdat het certificaat niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 
In Nederland kost een sneltest al gauw 60-150 euro. In Duitsland liggen deze kosten tussen de 80-120 euro. Kortom een Nederlands bedrijf is per week tussen de 120-300 euro aan test kosten kwijt. Dat is per maand 480-1200 euro, per medewerker.
 
Om te kunnen werken in Duitsland als Nederlands bedrijf zijn de kosten voor vergunningen, belastingvrijstelling, verplicht betalen vakantiegeld en afdrachten Soka-Bau al extreem hoog. Nu komen deze extra kosten erbij. Dus wordt het steeds oninteressanten voor de MKB bedrijven om klussen aan te nemen in Duitsland. Projecten welke minder als 2 weken duren in Duitsland worden derhalve zeer oninteressanter voor de ZZP 'er of MKB 'er.
 
Momenteel lopen er diverse gesprekken tussen Nederlandse overheden en hun Duitse collega's hierover. Maar tot heden heeft dit geen enkel resultaat opgeleverd.
Wij houden u op de hoogte mocht er verandering komen in deze situatie.