Glasvezel infra bedrijven trekken massaal naar Duitsland

glasvezelDuitsland is momenteel in een razend tempo de digitale achterstand aan het inhalen. Bijna € 3 mrd is daarvoor beschikbaar gesteld.’ Grote opdrachtgevers als Deutsche Telekom, maar ook gemeentes, hebben moeite voldoende bedrijven te vinden die al het werk kunnen uitvoeren. ‘Er is schaarste, tarieven vliegen omhoog en dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers die al ervaring hebben met het aanleggen van glasvezel en het plaatsen van schakelkasten.’
Maar pas op! Er is tussen Nederlandse bedrijven en Duitse opdrachtgevers een ‘diepliggend cultuurverschil.’ Nederlandse ondernemers nemen projecten in Duitsland vaak te makkelijk op. De Nederlandse bedrijven denken bijvoorbeeld dat als het persoonlijk goed klikt en de opdracht is vergeven de rest vanzelf komt. Dient zich een verschil van mening aan dan zegt de Nederlander: komt wel goed en probeert het via overleg op te lossen. Zo werkt dat voor een Duitser niet.’ Kortom, er zijn enorm veel valkuilen in Duitsland voor Nederlandse infra bedrijven.
 
Regelgeving:
Om glasvezel projecten te mogen aanleggen hebben Nederlandse bedrijven en ZZP 'ers allereerst een vergunning nodig, in Duitsland, om verschillende beschermde ambachten te mogen uitoefenen. In hoofdzaak gaat het om 3 beschermde ambachten volgens de Handwerskammer Münster.
 
  • Informatica - techniek (Informationstechniker-Handwerk, Teiltätigkeit: Verlegung und Montage von Glasfaserkabeln“)
  • Stratenmaker (Straßenbauer-Handwerk, Teiltätigkeit: „Wiederherstellung der Deckschichten“ ).
  • Electrotechniek (Elektrotechniker-Handwerk)
Zijn de opdrachten groter als € 5.000,- dient ook een belasting vrijstelling bij de Duitse belastingdienst te worden aangevraagd anders is de opdrachtgever genoodzaakt 15% van de opdracht in te houden als een voorheffingsbelasting. 
 
Daarnaast dient men voor alle werknemers een vooraanmelding te doen naar de Zoll in Keulen. Er is tevens een bewijsplicht voor deze werknemers tijdens een werkplek controlle door de Zoll en dient men voor elk gewerkt uur vakantiegeld af te dragen naar Soka-Bau in Wiesbaden.
 

Nedax heeft hiervoor speciale begeleidingstrajecten opgesteld voor Nederlandse bedrijven.

 
Voorbeeld:
Nedax heeft in 2015 medewerking verleend aan de diepgaand onderzoek door het Financieel Dagblad inzake een omvangrijke fraude door hoofdaannemer, Bergert Hoch- und Tiefbau uit het Oost-Duitse Wechselburg inzake een glasvezelproject in Keulen. Het hele artikel van het FD is hier te lezen.