De verplichte internet aanmelding Zoll, bijna onbegonnen werk !

meldeportalVanaf 1 juli a.s. kan nog alleen de verplichte douane aanmelding voor alle NL werknemers via een internet website worden gedaan. Deze verplichte nieuwe internet aanmelding voor alle NL werknemers die vallen onder het "Mindestlohngesetz"of "Arbeitnehmer-Entsendegesetz" is voor menig Nederlandse werkgever een brug te ver. Helaas ontbreek, tot heden,  op de Zoll website een Nederlandse uitleg hoe de melding dient te gebeuren. Daarnaast wordt in het Duits duidelijk gesteld dat het verkeerd of onvolledig invullen van de melding strafbaar is en tot een geldboete van max. € 30.000,- kan leiden.

"Sofern Sie die Anmeldung mit diesen Angaben nicht, nicht richtig, nicht vollständig, nicht in der vorgeschriebenen Weise oder nicht rechtzeitig vorlegen, kann dies als Ordnungswidrigkeit mit einer Geldbuße bis zu 30.000 Euro geahndet werden.".

De Duitsland helpdesk van Nedax wordt overstelpt met vragen inzake deze verplichte aanmeldingen voor NL werknemers mede door forse hoge boetes die opgelegd kunnen worden indien men niet correct een melding maakt. Veel gestelde vragen zijn:

  • Kan ik gegevens achteraf nog wijzigen of is dit gelijk definitief?
  • Wat wordt er precies bedoeld met Meldungs-ID
  • Hoef ik overige rubrieken zoals Formularart en Meldeart niet in te vullen?
  • Krijg ik nadat ik bij Anmeldung für Arbeitgeber op Entwurf speichern heb gedrukt een bevestiging of iets dergelijks?

Zolang de Duitse Zoll geen Nederlandstalige uitleg verstrekt op haar website is het voor veel MKB-bedrijven een probleem om correct en zonder risico op een geldboete, een internet melding te doen naar de Zoll in Keulen.

Voor Nedax leden bestaat de mogelijkheid tot gratis hulp bij het invullen van de online meldingsformulier. Er is een Nederlandse handleiding beschikbaar!