Welkom bij Nedax, uw Duitsland en België adviseur

Nedax heeft sinds 1996 ervaring met het begeleiden van NL-bedrijven naar Duitsland en België. Voor diverse brancheorganisaties en overheids organisaties is Nedax in Nederland het kenniscentrum voor het werken in Duitsland en België .

Nedax zorgt dat u meteen aan de slag kunt in Duitsland of België. Samen met u regelen we alle formaliteiten!!

Het laatste nieuws het eerst op nedax.nl

Payroll en uitzendkrachten zijn in de Duitse bouw NIET toegestaan

aug 160sqIn de Duitse bouwnijverheid is het werken met uitzendkrachten definitief niet toegestaan. Deze uitsluiting geldt ook als Nederlandse uitzendbureaus of payroll bedrijven, die personeel uitlenen aan Nederlandse bouwbedrijven, te werk worden gesteld in Duitsland. Dit heeft het advocatenkantoor Alpmann-Fröhlich schriftelijk vernomen van het Bundesfinanzdirektion West (Zoll) te Keulen. De douane beroept zich hierbij op § 2 nr. 4 van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz en §1b, 1 AÜG gesetz. In deze wetgeving is geregeld dat het te werk stellen van uitzendkrachten voor de Duitse bouw verboden is.

Nederlandse bouwbedrijven omzeilde dit verbod door het Nederlands recht van toepassing te verklaren op hun contracten met payroll / uitzendbureaus en gebruik te maken van het zogenaamde "territorialiteitsbeginsel". Deze constructie wordt nu door het Bundesfinanzdirektion West als niet toelaatbaar gekwalificeerd. Men beroept zich op het standpunt dat het territorialiteitsbeginsel niet geldt aangezien de Duitse wetgever in het Arbeitnehmer-Entsendegesetz geregeld heeft dat het om de bouw in Duitsland gaat. De douane staat hiermee kennelijk op het standpunt dat het territorialiteitsbeginsel niet kan voorkomen dat de Duitse wetgever het werken met uitzendkrachten, in het algemeen op de Duitse bouw, niet toelaat.

Aangezien er (nog) geen jurisprudentie omtrent dit standpunt van de douane is, blijft het een risico voor iedere Nederlandse ondernemer die in de bouw werkzaam is om uitzendkrachten in te zetten in de Duitse bouwnijverheid.

Gezien het standpunt van Bundesfinanzdirektion West (Zoll) te Keulen, adviseert Nedax haar deelnemers om geen uitzendkrachten en of payrollers mee te nemen naar Duitsland.

Hierbij de reactie van het Bundesfinanzdirektion West (Zoll) inzake de schriftelijke vragen van advocatenkantoor Alpmann-Fröhlich

Conform §1b, 1 AÜG is het aanbieden van diensten in verband met uitzendkrachten conform § 1 AÜG “Baugewerbes für Arbeiten”, die gewoonlijk door werklieden verricht worden, ongeoorloofd. § 1b AÜG is conform § 2 nummer 4 de wet inzake de terbeschikkingstelling van werknemers ook van toepassing als de verhuur in het buitenland plaats vindt en de uitzendkracht in het kader van een werkovereenkomst van de verhuurder grensoverschrijdend in Duitsland ingezet wordt. Volgens de met § 1b te volgen bescherming van de bouw-arbeidsmarkt in Duitsland is het niet bepalend, waar de verhuur plaats vindt en waar de verhuurder gevestigd is, maar of de werknemer in Duitsland te werk gesteld wordt. Deze rechtsopvatting kunt u ook lezen via deze link.

(c) Nedax

Openingstijden Helpdesk

Onze helpdesk is tijdens kantooruren bereikbaar voor Nedax leden, voor alle vragen.

De helpdesk is beschikbaar tijdens deze tijden.

Zondag
Het secretariaat is gesloten

Maandag
8:30 AM - 4:30 PM

Dinsdag
8:30 AM - 4:30 PM

Woensdag
8:30 AM - 4:30 PM

Donderdag
8:30 AM - 4:30 PM

Vrijdag
9:00 AM - 4:00 PM

Zaterdag
Het secretariaat is gesloten
Telefoonnummer: 070 -25 000 55

Boek "Bouwen in Duitsland".

Boek "Bouwen in Duitsland".
Informatie
Bouwen in Duitsland Nederlandse vertaling van de VOB met praktijkvoorbeelden. Nederlandse en Belgische bedrijven uit de bouwnijverheid zijn in toenemende mate actief op de Duitse markt. Eén van de grootste struikelblokken, waarmee vrijwel ieder bedrijf dat actief is op de Duitse bouwmarkt te maken krijgt, de ‘Verdingungsordnung für Bauleistungen' (V.O.B.). Dit geldt zowel voor bouw- en installatiebedrijven als voor projectontwikkelaars, afbouw- bedrijven en architecten. Talrijk, tijdrovend en kostbaar zijn de juridische gevechten die zich voordoen, zowel tijdens het bouwproces, als na de oplevering. Niet zelden vinden deze problemen hun oorzaak in het feit dat het Nederlandse bedrijf onvoldoende kennis heeft van de wezenlijke aspecten rondom het Duitse bouwproces zoals deze zijn vastgelegd in de V.O.B.

GmbH / UG oprichten

GmbH / UG oprichten
Informatie
Het oprichten van een Duitse GMBH / UG heeft vele voordelen. Wij regelen alles, inclusief Duits postadres en Nederlands administratiekantoor.

Documenten depot

Documenten depot
Informatie
"Bent u het ook moe dat u steeds documenten moet meegeven met uw personeel als ze gaan werken in Duitsland"? Wij hebben voor u de oplossing! Een "digitaal documenten depot" bij een Duits advocaten kantoor door ons ingericht!

Rijbewijs trajecten

Rijbewijs trajecten
Informatie
De verplichte aanmeldings trajecten voor Duitsland: Nedax kent drie types van begeleidingstrajecten, welke in het kort, fictief, "de rijbewijzen" worden genoemd.

Postbus adres

Postbus adres
Informatie
Wat is makkelijker dan een duits postbus adres welke wordt beheerd door een Duits advocaten kantoor. Al uw duitsland post komt niet meer aan op de bouwplaats of werklocatie, waar het snel kwijt kan raken, maar netjes bij het advocaten kantoor Lutze in Kleve (Lutze Rechtsanwälte Partnerschaft mbB).

Lidmaatschap

Lidmaatschap
Informatie
Leden voordeel: U krijgt 20% op onze complete dienstverlening Leden kunnen onbeperkt gebruik maken van de helpdesk Tijdens kantoor uren

In Duitsland geldt een aanmelding-, vergunning- , en bewijsplicht voor NL bedrijven!

U kunt direct starten met de werkzaamheden in Duitsland, geen wachttijden,

mits  een van de trajecten wordt opgestart.

 • Traject voor bouw bedrijven.
 • €875
 • Samen met U regelen wij:
 • Vergunning Handwerkskammer
 • Belastingdienst (Freistellungsbescheinigung)
 • Melding en bewijsplicht naar de Zoll
 • Vakantiegeld afdracht naar Soka-Bau
 • Bestellen
 • Traject voor alle niet bouw branches
 • €295
 • Samen met U regelen wij:
 • Vergunning Handwerkskammer
 • Melding en bewijsplicht naar de Zoll
 • Bewijs-, meldingsplicht inzake minimumloon wetgeving
 • Bestellen

Boetes kunnen oplopen van € 30.000,- tot € 500.000,- per overtreding. 

Onze Partners