183 dagen regeling geldt niet voor 'n ZZP. 

loonbelastingAls een werknemer langer als 183 dagen werkzaam is in Duitsland of België moet zijn werkgever de (loon) belasting gaan afdragen in het werkland van de werknemer. Aangezien een ZZP 'er geen werknemer is van het bedrijf maar eigenaar, vervalt dus deze regeling voor de ZZP 'er.
Waar de ZZP' er wel tegen aanloopt is de mogelijkheid dat de Duitse fiscus in het kader van een "fiscale vaste inrichting (Betriebsstätte)" een ZZP 'er belastingplichtig acht als deze langer dan 12 maanden actief is in Duitsland of België. Dit alles is vastgelegd in het belastingverdrag welke Nederland met Duitsland heeft afgesloten, het zogenaamdem verdrag ter voorkoming van dubbele belasting (Doppelbesteuerungsabkommen).
In artikel 14 lid 2 wordt in dit verdrag aangegeven dat "Inkomsten uit een dienstbetrekking" vallen onder de 183 dagen regeling. Aangezien een ZZP geen dienstbetrekking heeft maar eigenaar (DGA) is van zijn bedrijf vervalt dus deze regeling.
 
Reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.